Pentusuunnitelmia

Haaveissa samojedinkoira?

Samojedinkoirilla on olemassa rotuyhdistys SAMY. Rotuyhdistyksen sivuilla on listattuna Kennelliiton hyväksymiä kasvattajia. Eri rotuyhdistyksillä on olemassa erilaisia kriteereitä listalle pääsemiseksi. Samojedinkoirien kasvattaja pääsee SAMYn kasvattajalistalle kun kasvattajan on yhdistyksen jäsen, kasvattaja on allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen ja kasvattajan ei ole todettu toimineen hyvän kenneltavan vastaisesti kasvatustyössään, koiranpidossaan tai pentujen myynnissä. 


TÄÄLTÄ löydät listan samojedien kasvattajista.


Terveys:


 Samojedinkoirilla on käytössä oleva PEVISA- ohjelma (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmilla tulee olla astutushetkellä vähintään lonkkanivelet tutkittuna sekä voimassaoleva silmätarkastuslausunto. 


Tutkimustulokset näkyvät jalostustietokannassa terveystulokset- osiossa. Nykyään käytetään lonkkien terveydestä luokituksena kirjaimia A-E, joista A on paras ja E huonoin. Terveiksi lasketaan A ja B ja lonkkavikaisia ovat C, D ja E. Jalostukseen saa käyttää koiria lonkilla A-C, jolloin C - lonkkaista käytettäessä koira on yhdistettävä aina vain A tai B  lonkkaisen kanssa.


(Uusi PEVISA astui voimaan 1.1.2024. Uusi PEVISA on sisällöltään muutoin sama, kuin vanha, mutta indeksivaatimus poistettiin, C - lonkkaisen saa yhdistää sekä A että B lonkkaisen kanssa ja silmätutkimuslausunto on voimassa 24kk)


Mitä terveempi on pennun vanhempien suku on, sitä suuremmalla mahdollisuudella pennustakin kasvaa terve koira. Pelkästään vanhempien terveystutkimuksilla siis ei ole väliä, myös pennun vanhempien aikaisempien pentujen ja sisarusten terveystutkimukset antavat osviittaa siitä, minälainen periyttäjä vanhemman voidaan olettaa olevan. Tämän takia on äärimmäisen tärkeää terveystutkia jokainen koira, vaikka sitä ei koskaan käytettäisi jalostukseen ja vaikka se olisikin vain ihan tavallinen kotikoira. Kannattaakin siis etukäteen tutustua koiran sukuun ja sen terveystutkimuksiin pennun ottoa suunnitellessa ja yhdistelmiä vertaillessa. Niihin pääset tutustumaan Kennelliiton jalostustietokannasta, josta löytyy kaikki Suomen rekisteröidyt rotukoirat. 


Vastaan avoimesti kaikkiin kysymyksiin koskien koiriani ja jalostusvalintoja. Jokainen yhdistelmä on tehty sillä ajatuksella, että voisin itse ottaa koiran kyseisestä yhdistelmästä.


Tutkimaton, mutta oireeton koira ei aina tarkoita, että koira olisi terve. Koiran tutkimatta jättäminen ei tee koiraa terveeksi, eikä koiran tutkiminen tee sitä sairaaksi. Tieto saattaa lisätä tuskaa, mutta kun koira on tutkittu, voi sen elämästä tehdä helpompaa ja mahdollisesti kivuttomampaa ottamalla tutkimustuloksen huomioon.


Kannattaa myös tutustua rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan pentua odotellessa. Jalostuksen tavoiteohjelma sisältää kattavan paketin tietoa rodun historiasta, nykytilanteesta ja tulevaisuuden tavoitteista. JTOn löydät TÄÄLTÄ.

Kasvattajan valinta

Pennun hankintaan liittyy olennaisesti kasvattajan valitseminen. Kasvattajaa valitessa kannattaa miettiä, millainen kasvatustoiminta vastaa omia arvoja ja mitä haluaa tukea. Mitä itse arvostat ja mitkä asiat ovat itselle tärkeitä? Kuinka paljon haluat kasvattajan panostavan koirien terveystutkimuksiin? Oletko itse valmis tutkituttamaan koirasi? Kannattaa tutustua kasvattajaan ja hänen koiriinsa mahdollisimman hyvin ennen ostopäätöstä. Koirasi kasvattaja kulkee mukanasi koko koiran eliniän ja pitempäänkin.


Alla olevasta linkistä löytyvän tiedoston teksti on julkaistu aiemmin Valkoturkissa 3/22. Lukusuositus jokaiselle pennun etsijälle!


millainen on hyva kasvattaja.pdf 


Ja muista:

ÄLÄ OSTA REKISTERÖIMÄTÖNTÄ PENTUA!

Puhdasrotuisten rekisteröidyistä vanhemmista syntyneiden pentujen rekisteröimättä jättämiselle on aina jokin syy. Yleensä syy on tutkimattomat tai liian sairaat vanhemmat, jotka eivät täytä PEVISA vaatimuksia. Tällaisetkin pennut voi silti rekisteröidä "ei jalostuskäyttöön" - rekisteriin. Itse koiran rekisteröinti ei maksa paljoa, joten pienemmän hinnan toivossa ei kannata etsiä rekisteröimätöntä pentua.


Tässä hyvää lisätietoa ennen pennun hankkimista:


https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/koiran-hankkiminen/hyvaa-elamaa-koiran-kanssa-podcast


https://www.samy.fi/jalostus/pevisa-ohjelma/


https://www.samy.fi/jalostus/jalostuksen-tavoiteohjelma/


https://www.samy.fi/yhdistys/jasenasiat/

Ensimmäiset Nallenaamat suunnitelmissa Hilulle alkuvuodelle 2024.

Lue ensin "Pentu meiltä?"